17 Mayıs 2012 Perşembe

Tulumba Tatlısı Tarif


Tulumba Tatlısı Tarifi – Oktay Usta
Tulumba Tatlısı Ölçüleri:

  • Su: 400 g
  • Un: 250 g
  • Tereyağı veya margarin 100 g
  • İrmik (incesi) 50 g
  • Buğday nişastası veya pirinç unu: 50 g
  • Tuz: 1/2 çay kaşığı
  • Şeker : 2 çay kaşığı
  • Yumurta: 5 adet
  • Kızartma yağı Şurup için:
  • Şeker: 750 g
  • Su: 600g
  • Limon suyu:1 yemek kaşığı

Yapılışı:
1. Önce şurup hazırlanır. Şeker su ile ocağa konur kaynayınca ve tamamen eriyince içine limon suyu ilave edilir. Kıvamına bakılır. Ocaktan alınıp soğutulur.
2. Su, tereyağı veya margarin, tuz, şeker uygun bir tencerede ocağa konur. Kaynayınca, elenmiş un, irmik ve pirinç unu hep birden içine atılır ve tahta ıspatula ile hızla karıştırılarak hamur hâline getirilir 6-7 dakika kadar devamlı karıştırılarak pişirilir.
3. Ateşten alınır, el dayanacak kadar soğuyunca yumurtalar birer birer kırılıp el yardımı ile hızla yoğrulur. Hazırlanan şuruptan bir yemek kaşığı ilave edilip tekrar yoğrulur. Soğutulur.
4. Kızartma yağı çapı genişçe bir tava veya uygun bir kaba 3-4 parmak derinliğinde konur.
Hazırlanan hamur tulumba tatlısı kalıbına veya ona benzer çok tırtıllı duy takılmış krema torbasına doldurulur. 3-5 cm (arzuya göre) uzunluğunda sıkılıp yağlanmış bıçakla kesilerek soğuk yağın içine fazla üst üste olmayacak, seyrek kalacak şekilde sıkılır.
5. Önce orta ısıda, tava hafif sarsılarak, hamurlar üste çıkınca ve tabanında ısı çok az azaltılarak ve devamlı zarar vermeyecek şekilde karıştırılarak istenilen koyuluğa gelinceye kadar kızartılır.
6. Önce bir kaba, oradan da hemen soğuk şuruba çıkarılır. 5-6 dakika şurupta bekler. Şurubunu çekince servis tabağına alınır.
Not:
1. Yağı tekrar kullanmak, tatlıya devam etmek gerekirse, yağın mutlaka soğutulması gerekir. Sıcak yağa sıkılırsa, dışı hemen pişer, kabarmaz içi hamur kalır.
2. irmik ve nişasta hamura sertlik kazandırmak için kullanılır. Hanım göbeği tatlısına göre daha sert bir tatlıdır.