10 Mayıs 2012 Perşembe

Keşkek Tarifi


Keşkek Tarifi
Malzemeler:
  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 750 gram kemikli et (gerdan eti olabilir)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı nohut
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
Hazırlanışı:
Aşurelik buğday akşamdan, üzerini geçecek kadar su ile bir tencereye koyularak 1-2 taşım kaynatılıp ocaktan alınır. Tencerenin kapağı kapatılarak buğdayın ertesi güne kadar şişip yumuşaması için bekletilir. Ayrı bir kapta da aynı şekilde akşamdan nohut ıslanır.

Ertesi gün et ile nohut düdüklü tencerede (veya normal tencerede) yumuşayıncaya kadar pişirilir. Etin suyu süzülerek soğutulur. Soğuyan et suyundan 3-4 su bardağı alınarak buğdayın üzerine boşaltılıp ocağa alınır. Buğdaylar iyice açılıncaya kadar pişirilir (kaynadıktan sonra karıştırmayınız, dibine tutar). Üzerine pişen nohutlar katılır, karıştırılır. Et suyu yeterince tuzlu ise ayrıca tuz koymaya gerek kalmaz. Gerekirse et suyu veya su, sıcak olarak ilave edilebilir. Karabiber ekilir ve kızdırılan 2 kaşık tereyağı üzerine gezdirilip tekrar karıştırılır. Etler, kemiklerden ayrılarak parçalanır. Arzuya göre pişmiş aşa veya servis yapılırken tabakların üstüne konur. Yanında söğüş salata ve ayranla nefis olur.