Mantı Tarifi
Malzemeler:
- - Un 5 su bardağı 550 gram
- - Tuz 3 yemek kaşığı 36 gram
- - Yumurta 2 adet yumurta 100 gram
- - Su 10 2/3 su bardağı 2125 gram
- - Soğan 2 küçük boy 100 gram
- - Maydanoz 1/3 demet 20 gram
- - Kara biber ½ tatlı kaşığı 1 gram
- - Kıyma 1 ½ su bardağı 250 gram
- - Domates 1 büyük boy 200 gram
- - Margarin 6 yemek kaşığı 60 gram
- - Kırmızı biber ½ tatlı kaşığı 1 gram
- - Sarmısak 6 diş 18 gram
- - Yoğurt 3 su bardağı 660 gram
Hazırlanışı:
Unu geniş bir kaba ele, 1/3 su bardağını ayır, kalan una 1 yemek kaşığı tuz koy, karıştır, ortasını aç, yumurtaları kır, 2/3 su bardağı suyu azar azar ekleyerek katı bir hamur hazırla, 7-8 dakika yoğur, üç parçaya ayırıp bezeler yap, nemli bez örterek 10 dakika dinlendir.
Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, maydanozu yıka, aykla, ince ince kıy. Soğanı, maydanozu, ½ yemek kaşığı tuz ve kara biberi kıymaya ekle, karıştır.
Bezelerden birini unlayarak 1 milimetre kalınlıkta aç, kenarları 2 santimetre olan karelere kes, her kareye içten yarım tatlı kaşığı kadar koy, karelerin köşelerini tepede birleştir. Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırla.
Tencereye kalan su ve tuzu koy, kaynat, mantıları ekle, ara sıra karıştırarak 15-20 dakika pişir.
Domatesi yıka, ayrı bir tencereye rendele, yağı ekle, 5 dakika kadar pişir, kırmızı biberi kat. Sarmısağı soy, yıka, ez, yoğurtla karıştır. Servis sırasında mantının üzerine sarmısaklı yoğurt dök ve domates sosu gezdir.