29 Haziran 2012 Cuma

Dilberdudağı Tatlısı Tarifi



Dilberdudağı Tarifi
Malzemeleri:
8 çorba kaşığı un,
100 gram sadeyağ,
4 yumurta,
750 gram toz şeker,
1 tatlı kaşığı limon suyu,
1 tatlı kaşığı vanilya,
5 su bardağı zeytinyağı,
su.

Hazırlanışı
Sadeyağ, un ve 1,5 su bardağı su ile “Bademli Hamur Tathsı”mda, anlatılan şekilde “hamur” yapılır.
•Hamur ateşten alındıktan sonra biraz soğuması beklenir. Sonra yumurtalar ve vanilya ilave edilir. İyice yoğurulur.
•Yoğurulduktan sonra “ceviz” büyüklüğünde parçalar koparılır. Hafifçe zeytinyağı sürülmüş avuç içinde “düzgün yuvarlaklar” yapılır. Yuvarlakların üstünde “çatlak” kalmamalıdır.
•Yuvarlaklara başparmağın üstü ile hafifçe vurularak yassıltılır. Sonra, yarım santim inceliğinde“yarım ay“îar yapılır.
•Zeytinyağı hafifçe kızdırılır. 4 tanesi konur.
•Orta hararetli ateşte, tavayı sallaya sallaya kabartılır. Sonra, ateş biraz daha açılır. Pembeleşinceye kadar kızartılır.
•Tencereye şeker ve 4 bardak su konur, limon suyu ilave edilir. Hamur tatlılarında kullanılan“Kıvamlı Şurup” yapılır.
•Kızaranlar şuruba atılır.
•2nci grup hamurlar kızartılmadan önce yağ soğutulur. Sonra, yukarıda anlatıldığı şekilde diğerleri de kızartılır.
•Şurubunu çeken tatlılar servis tabağına alınır.
•Yarım parmak kalınlıkta “enine” dilimlenir, çekirdek yatak­ları çıkarılır.
•Dilimlenmiş elmalar bir kaba konur. 2 kaşık toz şekar ser­piştirilir.
•Elma dilimleri önce unlanır, sonra bulamaca batırılıp çıkarılır.
•Kısık ateşte ve hafif kızdırılmış zeytinyağında kızartılır.
•Kızaranlar, içine kâğıt yayılmış tabağa alınır. Soğumadan va­nilya ve pudra şekeri serpilir.
•Servis tabağına konur. Meyve salçasıyla servis yapılır.